Dan varne rabe interneta 2024: spletno nasilje je velik izziv za vse

Ob dnevu varne rabe interneta, ki smo ga praznovali 6. februarja, smo se na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si letos dotaknili problematike spletnega nasilja, ki predstavlja velik izziv za vse, največji pa za mladostnike. Med njimi je močno razširjeno medvrstniško spletno nasilje, s katerim se težko pravilno soočajo. Da je spletno nasilje med mladostniki velik izziv, na Safe.si ugotavljamo vsakodnevno pri pogovorih z učenci in dijaki na Safe.si delavnicah (letno jih izvedejo okoli 800), kjer že učenci četrtih razredov osnovne šole redno pripovedujejo, da so bili žrtve, povzročitelji ali priče spletnega nasilja, posamezni primeri pa se pojavljajo tudi v nižjih razredih. Da so mladostniki močno vpleteni v spletno nasilje, kažejo tudi raziskave tega področja. Spletnega nasilja v kakršnikoli obliki ne smemo tolerirati. Pri tem imajo pomembno vlogo starši, ki otrokom omogočijo dostop do spleta in bi jih morali naučiti prepoznavati glavna spletna tveganja. Več o spletnem nasilju in drugih aktivnostih, ki smo jih v mesecu varne rabe interneta izvedli na točki Safe.si, si lahko pogledate na spodnji povezavi. Dan varne rabe interneta 2024

Na Safe.si imamo veliko gradiv, ki vam bodo v pomoč. Najdete jih v rubriki Gradiva za starše. Nekatera izmed njih lahko naročite tudi v tiskani obliki.

Še posebej bi vas povabili k prebiranju letaka Deljenje informacij o otroku na spletu – sharenting, ki je na voljo v tiskani in elektronski obliki. Kaj tvegamo, če objavljamo informacije, fotografije in videoposnetke otroka? Kakšnih objav ne delimo? V zloženki lahko starši poiščete uporabne informacije, kakšnih objav o otrocih ne delimo, kaj lahko objavimo in delimo. Za vaše otroke smo prav tako pripravili številna uporabna gradiva, ki so dostopna preko naslednjih povezav:
Zloženke in plakati
Drevesa odločanja
Testi
Kvizi

Related Images:

Dostopnost