Osvojitev Guinnessovega rekorda za največji spletni kviz

Tudi naši učenci so izmed več kot dvajset tisoč slovenskih osnovnošolcev je 16. 2. 2023 na pobudo A1 Slovenija in zavoda Varni internet sodelovalo v vseslovenskem spletnem kvizu na svetu in z njim osvojilo Guinnessov rekord! Kviza o varni rabi interneta se je udeležilo skoraj 200 slovenskih osnovnih šol, učenci pa so poleg nepozabnega doživetja pridobili dragoceno znanje, ki jim bo pomagalo pri varnejšem spletnem življenju. Kviz je nadgradnja projekta Spletne brihte, s katerim organizatorja že dve leti otroke izobražujeta za varno in odgovorno rabo spleta in digitalnih tehnologij. 

Vseslovenski kviz za učence druge in tretje triade je v znanju o spletni varnosti povezal osnove šole iz vseh slovenskih regij. S kvizom, ki ga je vodil stand-up komik Sašo Stare, so sodelujoči preverili znanje o digitalnih sledeh, varovanju osebnih podatkov, družbenih omrežjih, spletnem nasilju, spletni empatiji in drugih izzivih, s katerimi se mladi srečujejo na spletu. V nekaj dneh bo znano, katere tri šole so si z odličnim znanjem prislužile nagrado v skupni vrednosti 10.000 evrov za nakup računalniške opreme.

Organizatorja sta bila navdušena nad odzivom slovenskih osnovnih šol: »Izjemno zanimanje šol za sodelovanje je dokaz, da se ravnatelji in učitelji zavedajo, da je znanje o spletni varnosti in varni uporabi digitalnih tehnologij dandanes pomembna veščina za otroke. Zato smo ponosni na današnji  kviz in osvojeni rekord, saj smo še več otrok opremili za varno življenje na spletu. Kot ponudnik komunikacijskih in digitalnih storitev do naših uporabnikov, predvsem najmlajših, namreč čutimo odgovornost, da jih naučimo varne uporabe le-teh,« je povedal Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija in Srbija.

Novi rekord zdaj šteje 15225 udeležencev

Za osvojitev Guinnessovega rekorda za največji spletni kviz na svetu so šteli osnovnošolci, ki so odgovorili na vsa zastavljena vprašanja. V napetih 60 minutah je tako na vsa vprašanja odgovorilo 15225 udeležencev, kar je bilo dovolj za osvojitev rekorda, ki je doslej pripadal Britancem s 7279 udeleženci. Osvojitev rekorda je spremljal uradni sodnik Guinness World Records Richard Stenning: »Čestitke A1 Slovenija in zavodu Varni internet ter vsem osnovnošolcem, ki so danes sodelovali v osvojitvi rekorda. Kot sodnik za Guinnessove rekorde sem priča marsikateremu prelomnemu dogodku, a navdušenje in energija, ki so jo v ta rekord prinesli otroci sta bili neverjetni. Pozdravljam tudi izredno aktualno in pomembno tematiko kviza in upam, da so se učenci iz njega tudi veliko naučili,« je povedal Richard Stenning, sodnik Guinnessovega svetovnega rekorda.

https://spletnikviz.a1.si/ve%C4%8D-o-rekordu

Hvala še enkrat vsem učencem, ki so sodelovali.

Dejan Hudoletnjak

Dostopnost