Gostovanje srednješolcev iz tujine ali Erasmus+

1. dan

Prvi junijski petek je bil poln pričakovanj, saj smo že vsi nestrpno čakali srečanje s 30 dijaki in 11 učitelji iz Italije, Hrvaške, Estonije in Turčije. S pomočjo učencev in učiteljev smo jim pripravili prijeten kulturni program. Naši učenci so goste popeljali po šoli in jim razkazali prostore. Popoldne so se z avtobusom podali do Ljubelja, od tam pa peš do doma na Zelenici. Pot je bila za nekatere izziv, vendar je bil razgled že po poti neprecenljiv. Zvečer ni niti deževno vreme pokvarilo dobrega vzdušja v koči.

2. in 3. dan

Prebudili smo se v čudovito jutro na 1544 m. Izvedli smo delavnico senzorna čutna pot, kjer so se učenci lotili poti skozi gozd s prevezanimi očmi. Zanesti so se morali na svoj čut in občasno usmerjanje pomočnika. Gorska reševalna služba Radovljica se je prijazno odzvala našemu povabilu ter nam na Zelenici predstavila preživetje in vedenje v naravi, reševanje v gorah, raba tehnologije pri iskanju oseb, raba GPS, pridružila se nam je tudi psička Evi, ki je tudi reševalni pes, ki GRS pomaga pri iskanju pogrešanih oseb.

Pozno popoldne smo se odpravili na pohod do razgledne točke Bled – Dom pri izviru Završnice.

Zvečer smo ob tabornem ognju zapeli pesmi iz svoje države ali recitirali pesmi znanih nacionalnih pesnikov. Otroci so uživali ob pogrevanju hrenovk in sladkornih penic. Za piko na i pa smo dan zaključili še s plesom.

Naslednje jutro so se učenci preizkusili v rabi aplikacije Locus, ki jo uporabljajo tudi dorki reševalci. Po skupinah so najprej na zemljevid narisali zamišljen simbol ali sliko. Nato so skušali to pot opraviti s sprehodom in rabo GPS. Nekatere skupine so bile zelo uspešne, kar si lahko ogledate na slikah, kjer jih primerjajo s sliko na telefonu.

Vreme nam je izvrstno služilo, lepote naše narave smo se lahko naužili v polnem sijaju.

4. dan

Dan smo začeli delavno. Učenci so se lotili delavnic: Povezava med nivojem stresa in naravo ter Sodelovanje – digitalna predstavitev srečanja v Sloveniji. Za delo so uporabili Padlet, PPT ter različne aplikacije. Objave in vtisi učencev še sledijo na naši spletni strani.

Obiskal nas je tudi gospod župan. Predstavili smo mu naš projekt, ki je v celoti financiran s strani EU – program Erasmus+.

Današnjo pogostitev so pripravilli učenci pod mentorstvom gospe Andreje Šimnovec. Sladice so bile slastne! Tudi naše kuharice so prijazno skrbele za nas s pripravo sokov in kavice.

Obiskali so nas tudi iz Deželnih novic za katere so učenci spregovorili o svojih vtisih.

Odpravili smo se do Radovljice, kjer smo si med drugim ogledali Muzej lectovih src ter okušali tradicionalno slovensko hrano.

Popoldne smo obiskali Bled. Nekateri so se ohladili v vodi, drugi odpravili s pletno do otoka. Navdušeni so bili prav vsi.

5. dan

Na zadnji dan srečanja smo se odpravili proti Ljubljani. Učenci so se preizkusili v samostojnem eksperimentiranju na več kot 50-ih postajah v Hiši eksperimentov, doživeli pa so tudi skupno dogovidivščino – Ali s plini lahko gasimo požare? Kaj se zgodi s plini, ko jih stiskamo, in kaj, ko jih ohladimo? Sledila je prava predstava eksperimentov.

Ponovno smo se preizkusili v znanju, ki smo ga pridobili na Zelenici – učenci so z uporabo aplikacije Locus in GPS izrisali pravi pravcati E+.

Sledil je ogled Ljubljane. Vreme smo imeli vseh pet dni vrhunsko, le zadnjo uro je nebo zajokalo, ker se bomo kmalu morali posloviti.

Poslavljanje pred Krek hotelom je bilo nabito s čustvi in solzicami, saj smo stkali nova prijateljstva. Prepričani smo, da bodo nekatera ostala za zmeraj.

Naš projekt Z veščinami 21. stoletja do uspešnega poklica in življenja se z letošnjim letom zaključuje. Na poti smo se srečali z mnogimi preprekami, zaradi Covid-19 se nismo mogli udeležiti vseh srečanj, projekt je bil podaljšan, učenci, ki so prvotno sodelovali pri projektu, pa so vmes že odšli na srednje šole. A uspešno smo premagali vse, kar se je znašlo na poti.

Strnemo lahko veliko vtisov, predvsem pa znanja in veščin 21. stoletja, ki jih bomo s pridom uporabljali še naprej: kreativnost, sodelovanje, digitalne kompetence, reševanje problemov, kritično razmišljanje, komunikacija, fleksibilnost, socialne veščine.

Erasmus+ tim

Petra Šmit, Barbara Bajželj, Veronika Šmit in Nik Hlade

Projekt je sofinanciran s strani EU.

Related Images:

Dostopnost