Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

Spoštovani starši, dragi učenci,

v četrtek, 27. 1. 2022, obeležujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta oz. Šoe. Gre za nepredstavljivo in grozovito dogajanje, ko so med drugo svetovno vojno nacisti v koncentracijskih taboriščih smrti usmrtili okoli šest milijonov Judov. Naša naloga in dolžnost je osveščati družbo in poskrbeti, da se kaj podobnega ne zgodi nikdar več. Pomembno je graditi na vrednotah strpnosti, razumevanja, sprejemanja, spoštovanja. Ne smemo pozabiti, niti si zatiskati oči.

Zakaj ravno 27. januar? To je dan, ko so zavezniki osvobodili nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz, kjer je preminilo okoli 1,5 milijona Judov, pa tudi več tisoč Sintov, Romov, Slovanov … Letos obeležujemo tudi 77 let od osvoboditve tega največjega in najsmrtonosnejšega nacističnega koncentracijskega taborišča.

Na šoli smo v sodelovanju z muzejem Yad Vashem pripravili razstavo Šoa – kako je lahko človek kaj takega dopustil? Vanjo smo vključili papirnate ladjice (pri tem smo sodelovali v projektu društva UP-ornik), QR kode s pisnimi, slikovnimi in avdiovizualnimi viri, Davidovo zvezdo (izdelano pri TIT) in papirnate rumene krokuse. V okviru projekta Krokus in sodelovanja s sinagogo Maribor smo slednje posadili tudi na šolskem vrtu in smo v pričakovanju njihovega cvetenja.

Spodaj si lahko ogledate nekaj slik razstave in dostopate do video vsebin o tej temi.

https://www.yadvashem.org/education/educational-videos.html

Za sodelovanje pri pripravi razstave se zahvaljujem učencem devetega razreda in učiteljici Veroniki Šuligoj.

Ines Sliško

Related Images:

Dostopnost