Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

Dragi učenci, spoštovani starši,

27. januar je dan spomina na žrtve holokavsta. Pojem označuje pomor okoli 6 milijonov Judov, predvsem v smrtnih koncentracijskih taboriščih s strani nacističnega režima. Ta je odvzel 1,5 milijona otroških življenj. Na današnji dan, leta 1945, so zavezniki osvobodili nacistično koncentracijsko taborišče smrti Auschwitz na Poljskem, kamor je bilo pripeljanih tudi preko dva tisoč zapornikov iz Slovenije (rešenih je bilo le 21 Slovenk). Preživela taboriščnica v spodnjem video posnetku opiše pretresljivo osebno zgodbo. Vabljeni k ogledu.

Videoposnetek Pisma Eriki Fürst . Več …

Holokavst je nekaj, kar se nikdar ne bi smelo zgoditi. Na šoli smo mnenja, da je družbo potrebno osveščati in usmerjati k spoštovanju človekovih in otrokovih pravic. Spominjanje nas naredi človeške. Zato so učenci delili misli in naredili čudovite izdelke, ki spominjajo na rumene žafrane, t.j. simbol Davidove zvezde – judovske oznake v času nacistične Nemčije.

Vsem učencem se najlepše zahvaljujem. Za usmerjanje, spodbujanje in omogočanje medpredmetnega povezovanja v procesu pouka na daljavo se iskreno zahvaljujem tudi učiteljem, in sicer Mateji Langus, Darji Katrašnik, Veroniki Pegam, Bernardi Zavrl, Petri Šmit in Tini Tomšič Vidic.

Ines Sliško

Related Images:

Dostopnost