Odlične učenke v taekwon-doju

Učenke OŠ F. S. Finžgarja Lesce, Kristina in Nikolina Lazarevič, Elena Lovrič, Vanessa Dobre in Zala Klemenc se že šesto leto aktivno udeležujejo treningov Taekwon-doja v klubu Begunje. Taekwon-do spada med borilne veščine, izvira iz Koreje, star je okoli 2000 let. V osnovi je namenjen samoobrambi, vsebuje pa veliko atraktivnih nožnih tehnik.

Običajno se tekmuje v dveh disciplinah, prikazu tehnik (forme, katerih znanje je pogoj za napredovanje v višje nazive) in športna borba. Pri športni borbi so tekmovalci primerno zaščiteni. Na večjih tekmovanjih sta dodani še dve kategoriji, in sicer test moči (lomljenje desk) in specialna tehnika (skoki in udarci z nogo v tarčo na višinah med 220 in 280 cm, odvisno od starostne kategorije). Poleg teh disciplin obsega Taekwon-do tudi tehnike samoobrambe pred napadi z različnimi predmeti ali orožjem. Precejšen čas je namenjen tudi izboljšanju gibljivosti, koordinaciji gibov in ravnotežju, kot seveda fizični vzdržljivosti, ki jo velika tekmovanja zahtevajo.

Prvega večjega tekmovanja – svetovnega prvenstva za otroke – sta se udeležili Elena Lovrič, ki je osvojila zlato medaljo in naslov svetovne prvakinje, tik za njo pa je Vanessa Dobre osvojila srebro.

Sedaj dekleta tekmujejo na petih ali šestih turnirjih letno, tako v Sloveniji kot v tujini in so pri tem zelo uspešna. Na državnih prvenstvih redno osvajajo naslove državnih prvakinj, tudi na mednarodnih turnirjih v tujini, ki so neprimerno močneje zastopani (500 tekmovalcev in več, iz več držav) pa so vedno v vrhu in zasedajo zmagovalne stopničke.

Poleg nastopanja v svoji starostni kategoriji tekmujejo tudi v kategoriji više in tudi med starejšimi in izkušenejšimi tekmovalkami osvajajo medalje. Na državnih prvenstvih je bila Vanessa Dobre dvakrat proglašena za najboljšo tekmovalko v svoji kategoriji in prejela poseben pokal.

Med pomembnejše dosežke klub šteje tudi uvrstitev na skupno 3. mesto med klubi in prejet pokal na turnirju v BiH, kar je izjemen dosežek, glede na številčnost drugih klubov in številom tekmovalcev, ki jih pripeljejo. V letu 2019 pa je bilo skupno 8. mesto med 35 udeleženimi klubi in 550 tekmovalci iz 5 držav ena od vidnejših uvrstitev.

Kar nekajkrat se je zgodilo, da so Kristina, Nikolina, Elena in Vanessa osvojile v svoji kategoriji vse razpoložljive medalje, torej 1, 2. in dve 3. mesti.

Omenjena dekleta so v mesecu juniju leta 2017 pred komisijo Taekwon-do zveze Slovenije uspešno opravila izpit za naziv mojster – črni pas, v kratkem pa to čaka tudi Zalo Klemenc. Pridobitev naziva mojster pri tej starosti je ravno tako izjemen dosežek in kaže na veliko zavzetost, vztrajnost in trdo delo, kar je bilo z uspehom na izpitu tudi nagrajeno. Tako so vsa dekleta zgled drugim in primer discipliniranih in vztrajnih športnikov, ki ne odnehajo ob prvi oviri ampak jo premagajo in so v ponos klubu Begunje.

Related Images:

Dostopnost