Dan varnosti – POŠ Begunje

V soboto, 29. 9. 2018, je bil za učence organiziran tehniški dan – Dan varnosti. Izvedena je bila vaja evakuacije šole in različne delavnice na temo varnosti.

Poročilo PGD Begunje:

V soboto dopoldne je okrog 9.00 ure pri pripravi malice v POŠ Begunje prišlo do požara v kuhinji. Učiteljica, ki je šla v zbornico je opazila, da se iz kuhinje močno kadi, šola je bila zadimljena, kuharic ni mogla priklicati. V objektu se je takrat nahajalo približno 100 otrok in 10 zaposlenih, ki so takoj pričeli z evakuacijo in umikom na varno. Istočasno so preko številke 112 obvestili center za obveščanje o požaru, ki je takoj aktiviral lokalno gasilsko enoto PGD Begunje na Gorenjskem, zaradi obsežnosti požara pa še sosednjo gasilsko enoto PGD Podgora. Gasilci smo obvestilo o požaru prejeli ob 9.08 uri s podatkom, da v šoli v Begunjah gori. Med vožnjo na kraj smo dobili dodatne informacije o močni zadimljenosti objekta ter pogrešanih in verjetno poškodovanih vsaj 2 osebah, ki sta ostali v objektu. Vodja intervencije je zato že med vožnjo aktiviral NMP Bled. Ob prihodu na kraj ob 9.15 uri smo ugotovili, da se je večina otrok in zaposlenih iz objekta umaknila na zbirno mesto. Vodja evakuacije je sporočila, da pogrešajo 2 kuharici, ter še 4 osebe, ki so jih nazadnje videli v zgornjem nadstropju. Zaradi močne zadimljenosti vstop v šolo brez zaščite ni bil mogoč, zato smo gasilci takoj pričeli z akcijo gašenja in reševanja. Prva napadalna skupina je v objekt vstopila skozi glavni vhod in takoj začela z iskanjem žarišča požara in obeh pogrešanih oseb. Druga napadalna skupina se je skozi zadnji vhod odpravila na preiskovanje prostorov in iskanje pogrešanih oseb v prvem nadstropju šole. Požar je bil hitro odkrit in pogašen. Kuharici sta se nahajali v prostorih kuhinje. Ena od njih je bila poškodovana in ni mogla hoditi, zato so jo gasilci iz šole prinesli na nosilih. Obe kuharici so oskrbeli reševalci in ju z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico. Napadalna skupina v nadstropju je sporočila, da sta v zgornjem nadstropju našla učiteljico in 3 otroke. Noben od njih ni bil poškodovan. Prostori zgoraj niso bili zadimljeni, zato so se preko stopnišča lahko umaknili na varno. Ko so bile vse osebe iz objekta rešene, so gasilci pregledali vse prostore šole. Pri tem so v enem od razredov naleteli na želvo, ki v požaru ni bila poškodovana. Sledilo je prezračevanje šole in zaključek reševalne akcije.

Na srečo je šlo le za vajo v okviru tehniškega dne, ki ga je organizirala šola. Učenci in učitelji so se seznanili s postopki reševanja v primeru požara. Na koncu so si lahko ogledali opremo reševalcev in gasilcev. Vsi se strinjamo, da smo se naučili veliko novega, koristnega, kar nam bo prav prišlo tudi v vsakodnevnih situacijah.

Na vaji je sodelovalo 15 gasilcev s 3 vozili in reševalec z enim vozilom.

Fotografije: PGD Begunje

 

Related Images:

Dostopnost