KROKUS

V šolskem letu 2020/2021 smo se pridružili projektu Krokus, katerega namen je ohranjanje spomina otrok, umrlih v holokavstu. Nastal je na Irskem na pobudo združenja HETI. Pri načrtovanju in izvajanju projekta sodelujemo s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Iz leta v leto je vključenih vedno več šol, kar pomembno prispeva k osveščanju mladih. Cilj je poglobiti znanje o holokavstu, ozaveščati o nevarnostih rasizma in diskriminacije ter spodbujati sodelovanje in strpen odnos.

Šole prejmejo čebulice krokusov, poznanih tudi pod imenom rumeni žafran, da jih učenci posadijo. Namreč rumeni cvetovi spominjajo na Davidovo zvezdo, ki so jo bili Judje prisiljeni nositi v času nacizma. Hkrati krokus cveti proti koncu januarja, ko obeležujemo dan spomina na žrtve holokavsta.

Devetošolci so konec oktobra 2021 pod mentorstvom učiteljice Ines Sliško posadili cvetlice. Sledile bodo različne dejavnosti in razstava, kar bo učencem naše šole približalo tematiko, saj si moramo prizadevati, da se kaj podobnega ne zgodi nikdar več.

Related Images:

Dostopnost