V Italijo po veščine 21. stoletja

1. dan

V nedeljo zjutraj smo se trije učitelji in 9 učencev odpravili po veščine 21. stoletja v Italijo. Po dinamičnem letu (sploh za tiste, ki so bili prvič na letalu) nas je pričakalo vetrovno vreme s temperaturami, nižjimi od slovenskih. Na letališču smo se že srečali s hrvaškim timom in se skupaj odpeljali na drugo stran italijanskega škornja. Presenetilo nas je nedeljsko zaprtje vseh trgovin, zato smo za večerjo morali prehoditi več kot 2 km v eno smer. Utrujeni od potovanja smo se s polnimi želodčki hitro porazgubili po sobah.

2. dan

Prvi dan uradnega srečanja se je pričel z otvoritvijo in pozdravom ravnateljice. Po izmenjavi daril je sledil ogled šole, ki se je zaključil s pogostitvijo v ravnateljičini pisarni. Sledil je sprehod ob Jonskem morju in ogled ulic mesta Catanzaro Lido (lido pomeni obrežje). V popoldanskem času smo obiskali poklicno šolo, kjer so učenci sami ustvarjali aplikacije, učitelji pa smo medtem sestankovali. Dan smo zaključili v italijanskem slogu, s pico.

3. dan

Programa tretjega dne smo se razveselili že zjutraj. Na programu je bil namreč obisk narodnega parka biodiverzitete SILA, ki se nahaja na nadmorski višini 1250 m. Pot do parka je bila zelo razburljiva, ob prihodu pa so nas pričakali visoki borovci in prijazni skrbniki, ki so nam predstavili vse znamenitosti parka, katerega zaščitni znak je volk. Med drugim smo si lahko ogledali različne živali in spoznali vpliv podnebja in geologije na biodiverziteto. Po ogledu smo se odpeljali v bližnjo restavracijo na kosilo. Med kosilom smo uživali ob živi glasbi in celo zaplesali. Več si lahko ogledate na Facebooku: https://fb.watch/c2H5kNLsC0/. Za kosilo smo si vzeli res veliko časa, kot se za Italijo tudi spodobi. V popoldanskih urah smo se odpeljali nazaj proti obali. Nekaj prostega časa smo porabili vsak po svoje, pri izbiri večerje pa smo bili usklajeni: Lasagna!

4. dan

Z veliko zamudo smo se komaj odpravili na pot. Odpeljali smo se v šolo G Ferraris kjer smo imeli telekomunikacijsko delavnico. Učili so nas Morsejevo kodo in vsak od nas je lahko poskusil napisati svoje ime. Kasneje smo imele malo prostega časa za spoznavanje z učenci drugih šol. Odigrali smo tudi igro odbojke. Nadaljevali smo s kosilom v stoje. Odšli smo na ogled po šoli. Pokazali so nam vse prostore. Po ogledu smo se odpravili nazaj v predavalnico, kjer smo imeli predavanje o internetu profesorja iz univerze Calabria. Dan smo zaključili z večerjo. Večina se nas je zadovoljila s solato.

5. dan

Italijanskega načina življenja smo se dodobra navadili, zato se ne zbujamo prav zgodaj. Za 5. dan je Katia (italijanska gostiteljica) pripravila program, ki vključuje ogled mesta Reggio Calabria skupaj z ogledom muzeja grške kulture na jugu Italije. Med vožnjo smo imeli možnost videti Sicilijo, ki leži nasproti mesta. V muzeju sta izstopala originalna in restavrirana kipa Kastorja in Poluksa, dvojčkov iz grške mitologije. Po ogledu muzeja je sledilo kosilo in nato ogled mesta Reggio Calabria. Glavna ulica mesta z urejenimi parki in starejšimi a ohranjenimi stavbami je nekoliko spominjala na ulice, ki jih vidimo v večjih hrvaških obalnih mestih. Na obali pa smo senco poiskali pod ogromnimi drevesi. Tisti najbolj pogumni pa so se celo ohladili v Mesinskem prelivu med celinsko Italijo in Sicilijo. Utrujenim od raziskovanja je večerja v hotelu dala le še toliko energije, da smo vtise dneva zapisali na papir in zaspali v udobnih posteljah.

6. dan

Na zaključni dan srečanja partnerskih šol smo preživeli v šoli, kjer so učenci imeli delavnice izdelovanja hologramov, učitelji pa delovni sestanek. Nekateri učenci so še zadnji dan izkoristili za spletanje novih prijateljstev. Poslovili smo se od Erasmus timov Estonije in Italije. S timom Hrvaške pa nas čaka še skupna pot domov.

Galerija:

projekt je financiran s strani Evropske unije.

Related Images:

Dostopnost