Akcija Pešbus, 3.-21. 6. 2019

Spoštovani starši,

aktivna pot v šolo pomeni, da otroci v šolo pridejo peš, s kolesom ali skirojem. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju. Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku.

Tak način hoje v šolo oziroma organizirano spremljanje otrok do šole peš po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku pri nas  imenujemo Pešbus.

Pešbus želimo v taki obliki izvesti tudi v šoli v Lescah. V naprej začrtanih poteh do šole Pešbus po posameznih postajah Pešbus-a ob v naprej določenem času pobere otroke in se po svoji poti sprehodi do šole.

Akcijo bomo izvajali tri tedne v mesecu juniju,  in sicer od 3. do 21. junija 2019, na trasi Savska cesta – Finžgarjeva cesta – šola. O podrobnostih bomo obvestili starše prijavljenih otrok.

S pomočjo Občine Radovljica je vabilo spremljevalcem doseglo izredno velik krog ljudi. Pomagali sta Ljudska univerza in knjižnica Radovljica, oglasili smo se tudi na Radiu Triglav. Imamo tri spremljevalke, seveda pa potrebujemo tudi vašo pomoč. Vsi, ki ste zainteresirani, da bi pomagali pri akciji in tako pokazali svojim otrokom, da res ne potrebujemo avtomobila na vsakem koraku in da nam je mar tudi za naše zdravje in okolje, vabimo, da se nam pridružite in postanete spremljevalci Pešbusa. Glede na vašo razpoložljivost in dobro voljo vas bomo uvrstili na  razpored Pešbusa in vas o tem predhodno obvestili. Prosimo vas, da v primeru, če želite postati spremljevalec Pešbusa, izpolnite priloženo prijavnico. V akciji lahko sodelujejo tudi babice in dedki, tete, strici …

Za vključitev vašega otroka v akcijo vas prosimo, da izpolnite prijavnico (prijava otroka), v kolikor pa bi želeli Pešbus spremljati tudi vi, vas vabimo, da izpolnite tudi drugo prijavnico (prijava spremljevalca). Prijavnice oddajte razredničarki do srede, 29. maja 2019.

Projekt podpira tudi Občina Radovljica.

Lep pozdrav!

Neda Golmajer, koordinatorka akcije

 

PRIJAVNICA:     Klik …

__________________________________________________________

 

Iščemo prostovoljce za spremljanje otrok na jutranji poti v OŠ F. S. Finžgarja Lesce

Za spremljanje otrok v akciji PEŠBUS potrebujemo prostovoljce. Pešbus je način poti v šolo v organiziranih skupinah po določenih poteh in urniku. Skupino otrok na pešpoti morata vsako jutro spremljati dva odrasla prostovoljca.

V leški osnovni šoli smo pešbus prvič izvedli septembra lani, kot prostovoljke pa so otroke prijazno spremljale članice Društva Šole zdravja. Akcija je naletela na odličen odziv otrok in staršev, akcijo so zaradi nesebične pomoči podaljšali na tri tedne. Akcijo bi radi ponovil zadnji mesec pred koncem  šolskega leta: v času od 3. do 21. junija. Jutranja pešpot do šole z označenimi postajami bo organizirana na trasi Savska cesta – Finžgarjeva cesta – Vodnikova ulica. Vsako jutro bodo potrebovali dva prostovoljca, ki bosta učence od začetne postaje do šole spremljala od 7.50 do 8.10 ure.

Če ste pripravljeni sodelovati, prosimo, to sporočite koordinatorki Pešbusa Nedi Golmajer, tel. št. 070 77 10 88, e-naslov: neda.golmajer@oslesce.si, ki je na voljo tudi za več informacij. Akcijo bomo lahko izvedli samo v primeru, da bomo imeli spremljevalce za vsak dan.

Pot v šolo peš ali s kolesom otrokom zagotavlja minimalno mero dnevne telesne aktivnosti

V Sloveniji pešbus izvajamo v sklopu programa Aktivno v šolo, ki ga podpira Ministrstvo za zdravje. Aktivna pot v šolo peš ali s kolesom otrokom zagotavlja minimalno mero dnevne telesne aktivnosti, kar pozitivno vpliva na njihovo zdravje.

Osnovnošolci vse manj prostega časa preživljajo zunaj, tudi v šolo ne prihajajo več peš, aktivno in samostojno. Vse več jih ima prekomerno težo in čedalje manj so aktivni. Otroci, ki v šolo prihajajo peš ali s kolesom, pa so bolje telesno pripravljeni in se tudi sicer več gibljejo kot otroci, ki se v šolo vozijo. Na poti v šolo uživajo v družbi svojih sošolcev, postopoma spoznavajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu. Aktivna pot v šolo ima prednosti tudi za ostale, saj zmanjšuje prometno gnečo okrog šol in s tem povečuje prometno varnost ter zmanjšuje onesnaževanje zraka z motornim prometom.

 

Podporo in materiale za izvedbo Pešbusa in Bicivlaka nudi IPoP – Inštitut za politike prostora v okviru programa Aktivno v šolo, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Related Images:

Dostopnost